2010. február 17., szerda

A kis herceg- ANTOINE DE SAINT-EXUPERY 1900-1944


Saint-Éxupéry magányos, melankolikus ember volt, akit száműzött sorstársainak többsége sem fogadott be. A kis herceg történetéhez gyermekkori emlékeit használta fel. A könyvet hat hónap alatt írta meg, és 1943. április 6-án megjelent a Reynal and Hitchcock kiadónál. Augusztusra már 30 ezer példány kelt el az angol nyelvű változatból. A könyvet a szépművészeti iskolát végzett szerző rajzai illusztrálták, ma már fogalommá vált szerte a világon az sárga sálat viselő, rózsába szerelmes kisfiú alakja, miként szeretet-üzenete is. Saint-Éxupéry alig egy héttel a könyv amerikai megjelenése után elindult Észak-Afrikába. 1944. július 31-én tűnt el nyomtalanul P38 Lightning gépével Marseille közében, így nem érhette meg A kis herceg franciaországi kiadását.

Az első kiadás címlapja
A könyvet azóta 160 nyelvre és dialektusra fordították le, legutóbb a berberek által beszélt amazig nyelvre. A francia Gallimard kiadó szerint több mint 400 kiadása ismert a világban. Eddig több mint 80 millió példányt adtak el belőle, csak Franciaországban 11 milliót.

1 megjegyzés:

  1. első találkozásom a könyvvel úgy végződ5t,hogy olvasás után a falhoz vágtam,hiszen,HOGY lehet 1 mesének szomorú vége?!?

    VálaszTörlés

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails